کلسیم دوستدار استخوان‌های شماست

کلسیم دوستدار استخوان‌های شماست

آیا میدانید ذخیره کلسیم در بدن انسان به چه شیوه‌ای انجام می‌شود؟

عضلات و اندام‌ها یک درصد ذخیره کلسیم را در خود جای می‌دهند اما بیش‌ترین مقدار یعنی حدود ۹۹ درصد ذخیره کلسیم در استخوان‌ها و دندان‌هاست. اگر غذایی که می‌خوریم حاوی کلسیم کمی باشد بدن کمبود آنرا از طریق آزاد کردن کلسیم از استخوان‌ها جبران خواهد کرد. یکی از مهم‌ترین بیماری‌هایی که در اثر کمبود کلسیم در بدن ایجاد می‌شود بیماری پوکی استخوان است که به آن بیماری خاموش میگویند.

این بیماری به طور عمده در کودکی و نوجوانی ریشه دارد و مانند سایر بیماری‌های مضمن بی علامت است. البته با رژیم غذایی مناسب و فعالیت‌های ورزشی می‌توان از سرعت بروز این بیماری جلوگیری کرد. بدن ما شامل دو نوع سلول استخوانی است. یکی سلول‌های مولد و دیگری سلول‌های مخرب. فعالیت سلول‌های مولد تا ۲۵ سالگیست. اگرچه انسان تا ۲۵ سالگی قادر به قد کشیدن است اما به طور معمول ۹۵ درصد رشد نهایی قد در پسران تا ۱۵ سالگی و در دختران تا ۱۳ سالگیست و پس از این سن، رشد طولی استخوان همچنان ادامه خواهد داشت اما بسیار کندتر خواهد بود. زمان مورد نظر برای افزایش ذخایر کلسیم و تراکم استخوان سنین نوجوانی است. اگر تا ۲۵ سالگی بتوانیم ذخیره کلسیم خود را افزایش دهیم در میانسالی و سالمندی مشکلی نخواهیم داشت. اما دریافت کلسیم پس از ۲۵ سالگی کمک چندانی به مشکل پیشگیری پوکی استخوان نمی‌کند.

چه عواملی در جذب کلسیم نقش دارد؟

۱- ویتامین D : این ویتامین در نور خورشید موجود است اگرچه هر نوع پوششی بر روی پوست قرار داشته باشد از لباس و مواد آرایشی و گرد و غبار، راه رسیدن ویتامین D به بدن را سد می‌کند.

در صورتی که با دست و روی شسته و در هوای سالم بیست دقیقه زیر نور خورشید قرار بگیرید، ویتامین D مورد نیاز بدن خود را بدست آورده اید.

۲- مواد غذایی اسیدی: کلسیم در روده جذب می‌شود و همچنین مواد غذایی ترش امکان جذب بهتری دارند. بنابراین ماست و آب ماست یکی از بهترین منابع کلسیم برای بدن است.

چه عواملی باعث می‌شود جذب کلسیم کاهش پیدا کند؟

اسفناج و کاکائو از جمله مواد غذایی هستند که در آنها اگزالات وجود دارد. اگر بین خوردن شیر و شیرکاکائو مردد هستید، حتما شیر را انتخاب کنید، زیرا شیرکاکائو حاوی مقادیر بالایی شکر است و کاکائو اگزالات زیادی دارد. هر دو اینها جذب کلسیم را کم میکند. اگر خیلی هوس شیرکاکائو کرده‌اید آنرا در خانه تهیه کنید. در صورتی که یک قاشق چایی خوری کاکائو را به ۲۵۰ cc شیر اضافه کنید به اندازه کافی طعم و بوی شیر را تغییر می‌دهد و فواید آنرا کمتر تخریب خواهد کرد. توجه داشته باشید قهوه نیز مانند کاکائو جذب کلسیم را می‌کاهد. اگر میخواهید اسفناج مصرف کنید، ماست را کنار بگذارید. ترکیب تخم‌مرغ با اسفناج یا آلو با اسفنجاج ترکیب مناسب‌تری است.

از دیگر عوامل دفع کلسیم عدم فعالیت است. مثلا فردی که پایش را گچ گرفته، پس از بازکردن متوجه خواهد شد که پای گچ گرفته از پای دیگر لاغرتر است. علت این امر آن است که پای گچ گرفته بی حرکت بوده و در نتیجه دفع کلسیم داشته.

از دیگر عوامل کمبود کلسیم بی ثباتی روحی است. داوطلبان کنکور و دانش‌آموزان با استرس بیش از حد مواجه هستند. همین استرس باعث خواهد شد با یک شکستگی مختصر استخوان، روح و روانشان به هم بریزد و در نتیجه در معرض کمبود کلسیم قرار می‌گیرند.

و اما آخرین عامل افزایش دفع کلسیم نمک است. به طور جدی خوردن پفک و چیپس، خیار شور و تنقلات شور را محدود کنید. این مواد به طور چشم‌گیری افراد را در معرض آسیب استخوان قرار می‌دهند.

شما به چه میزان کلسیم نیاز دارید؟

اگر کنکوری یا دانش‌آموز هستید به ۱۳۰۰ میلی‌گرم کلسیم در روز نیاز دارید. غنی‌ترین منبع کلسیم لبنیات است. لبنیات کم‌چرب منابع غنی‌تر کلسیم نسبت به لبنیات پر چرب هستند. سبزیجات، میوه خشک و مغز دانه‌ها، کنجد، لبنیات، قره‌قروت، پونه و سنجد نیز از منابع خوب کلسیم هستند.

اپلیکیشن کنکور قبولی، بهترین اپلیکیشن کنکور و آزمون آنلاین و برنده جایزه مردمی در جشنواره وب و موبایل در سال 97

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *