
چالشهای کنکور
کنکوریها در چندین زمینه با چالشهای اساسی مواجه هستند. یکی از عمدهترین این چالشها حجم بالای مطالب درسی است. چالش دوم فرصت کوتاه و زمان محدود و سومین چالش عادت نداشتن اکثریت داوطلبان برای داشتن برنامه متوازن مطالعه است. برای مواجه با این سه چالش عمده چه باید کرد؟
چالش اول- حجم بالای مطالب درسی
روشن است که برای مطالعه مطالب درسی برای داوطلب، امکان کم کردن حجم مطالب وجود نخواهد داشت. تنها راه مواجه با این معضل دسته بندی مطالب درسی است. گروهی از دانشآموزان بر اساس عادات مطالعه در سالهای تحصیلیشان مطالعه مطالب درسی را از ساده به بغرنج انتخاب میکنند. با این نوع دسته بندی احساس خواهند کرد که مطالب به صورت طبقه بندی شده در ذهنتشان جایگزین میشود.
عدهای دیگر بر خلاف این روند عمل میکنند به نوعی که ابتدا مطالب مشکلتر را مطالعه میکنند و در نهایت به سراغ مطالب سادهتر میروند. انتخاب هر کدام از این دو راه به عادات مطالعه فرد در سالهای گذشته مرتبط است.
چالش دوم: فرصت محدود و حجم بالای درس:
داوطلبان کنکور ناچار هستند از تکنیکهایی بهرهمند شوند تا بتوانند محدودیت زمان را با حجم دروس مورد مطالعه هماهنگ کنند. بسته به این که تا چه اندازه از مطالب عقب هستند و تا چه اندازه تست زده اند باید در این خصوص منطقی عمل کنند. در زمانبندی برنامه ریزی خود ، تا جایی که میتوانند ساعات مطالعه را افزایش دهند و در صورتی که از بودجه بندی عقب هستند به جای آنکه همه تمرکز خود را بر خواندن همه دروس بدون دستیابی به تسلط قرار دهند، سعی کنند هر مطلبی که میخوانند با حل انواع تست و مثالهای متنوع هر آنچه خواندهاند را به ماکزیمم درصدی که میتوانند برسانند. زیرا در کنکور پاسخ به سوالات درست کارساز است نه تسلط نصفه بر مطالبی که امکان دارد شما را به پاسخ غلط بکشاند.
چالش سوم: عادات دانش آموزان در برنامه ریزی
از سختترین چالشها در طی دوران کنکور تغییر و اصلاح برنامه ریزی است. در این مرحله نیز داوطلبان به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول دانشآموزانی هستند که در طی دوران تحصیل به خصوص در دوره دبیرستان زمانهای مطالعه و خوابشان برنامهریزی شده بوده و به این امر عادت دارند.
دسته دوم شامل افرادی میشود که اصولا قائل به برنامهریزی نیستند.
واضح است که انجام برنامهریزی در این مرحله از زندگی برای گروه اول بسیار سادهتر است. گروه دوم با چالش عمیقتری مواجه است. اول اینکه بر عادات گذشته غلبه کند و دوم آنکه عادات جدید را جایگزین نماید.
نظم، تمرین و اصلاح اشتباهات و نوشتن ریز ساعات مطالعه کارساز خواهد بود.
یکی از مهمترین اصول برنامهریزی که موجب موفقیت رتبههای برتر کنکور در سالهای گذشته شده است، برنامهریزی بلند مدت و میان مدت مطالعه است.
واضح است که فعالیت روزانه و تنظیم ساعت مطالعه در شبانهروز به دلیل محدودیت زمان از اهمیت بهسزایی برخوردار است. اگر شما در ابتدای هر هفته وضعیت مطالعه خود را در روزهای هفتهای که پشتسر گذاشتید بررسی کنید، برنامه ریزیتان برای هفته بعدی واقعیتر خواهد بود. در واقع شما توانستهاید برنامهریزیتان را از روی کاغذ به عمل درآورید. احساس آرامشی که در موفقیت برنامهریزیتان برای یک هفته احساس میکنید مسیر شما را برای هفته آینده روشنتر و مشخصتر میکند. اگر دانشآموز سال چهارم دبیرستان هستید دروس سال چهارم را همراه با برنامهریزی مدرسه و معلم پیش ببرید و برنامهریزی درسیتان را در منزل برای سه سال گذشته تنظیم کنید.
در صورتی که در طول هفته در آزمونهای آزمایشی شرکت میکنید هماهنگی مطالب درسیتان با آزمونها کمک مضاعفی به شما میکند. موفقیت شما در درجه اول به برنامهریزی و پیگیریتان وابسته است و شرکت در آزمونهای آزمایشی و یا راهنمایی مشاوران نیز میتواند تا حدودی به داوطلبان کمک کند.