
افزایش حافظه با روش صحیح مطالعه
داشتن یک حافظه قوی آرزوی هر داوطلب کنکور است. یک جمله معروف وجود دارد با این مضمون که تلاش زیاد در مسیر غلط، غلط است. داوطلبان زیادی را میبینیم که با وجود زحمت زیاد و درس خواندن فراوان نتیجه مطلوب خودشان را به دست نمیآورند. تلاش و پشتکار باید در مسیر صحیح به کار گرفته شود. داشتن یک برنامه مطالعاتی استاندارد و استفاده از مشاوره برنامهریزی صحیح به داوطلب کنکور کمک میکند به موفقیت مورد نظر خودش دست پیدا کند. برای بهبود حافظه و افزایش سطح یادگیری، ابزارها و روشهایی وجود دارد که شناخت هر چه بیشتر و استفاده درست از آنها باعث افزایش سرعت در به یاد آوردن مطالب میشود.
انواع حافظه
هر انسانی به طور کلی دارای سه نوع حافظهی حسی، کوتاه مدت و بلند مدت است. حافظه حسی همان یادگیری با استفاده از حواس پنج گانه است. این نوع حافظه گنجایش بسیار محدودی دارد و اطلاعات را فقط ۱ تا ۳ ثانیه حفظ میکند. مثلا زمانی که شما گرمای یک ظرف داغ را حس میکنید این احساس ماندگاری بالایی ندارد. به همین شکل ما در طول روز اطلاعات زیادی را از طریق حواس بینایی، چشایی، شنوایی، بویایی و لامسه دریافت میکنیم. ولی تا زمانی که نسبت به اطلاعات دریافت شده هیچ توجهی نشان ندهیم ماندگاری این اطلاعات در حافظه چند ثانیه بیشتر نخواهد بود.
به محض ایجاد دقت روی اطلاعات دریافت شده این دادهها وارد حافظه کوتاه مدت میشوند. اگرچه گنجایش حافظه کوتاه مدت از حافظه حسی بیشتر است، ولی باز هم حجم محدودی دارد و اطلاعات مدت زیادی در آن باقی نخواهند ماند. برای موفقیت در کنکور لازم است اطلاعات حتما وارد حافظه بلند مدت شوند. سه روش تداعی، تصویر و مرور باعث انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت میشوند.
تداعی
یکی از بهترین روشهای انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت این است که اطلاعات جدید را به اطلاعات ذخیره شده در حافظه بلند مدت مربوط کنید. به این عمل اتصال زنجیروار اطلاعات میگویند. اگر موضوع جدید را به موضوعی ربط دهید که در حافظه بلند مدت شما وجود دارد، موضوع جدید را نیز بهتر به خاطر خواهید آورد. بنابراین برای ربط دادن مطالب به هم و به موضوعات و جزئیاتی که باعث یادآوری بهتر میشود، وقت بگذارید. این کار شاید گاهی وقتگیر به نظر برسد ولی در طولانی مدت به نفع شما خواهد بود.
تصویر
اگر یک تصویر و یک متن را همزمان نگاه کنید بعد از مدتی تصویر را بهتر از متن به یاد خواهید آورد. همانطور که میدانید مغز از دو نیمکره تشکیل شده است. حافظه بلند مدت در نیمکره راست و حافظه کوتاه مدت در نیمکره چپ قرار دارد. نوشتهها و فرمولها در نیمکره چپ و در نتیجه در حافظه کوتاه مدت قرار میگیرند. جایگاه به خاطر سپردن تصاویر و رنگها در نیمکره راست است، پس رنگ و تصویر در حافظه بلند مدت قرار خواهد گرفت. بنابراین استفاده از تصاویر و رنگها کمک میکند مطالب را به حافظه بلند مدت بفرستید.
مرور
تکرار مطالب در فواصل زمانی مناسب بهترین راه حفظ اطلاعات است. اگر خلاصهنویسی کرده باشید مرور مطالب راحتتر و سریعتر خواهد بود. برای اطمینان از فراموش نکردن مطالب آنها را ۲۴ ساعت بعد خواندن، سپس یک هفته بعد، یک ماه بعد و در نهایت سه ماه بعد مرور کنید.